Og hvordan i all verden får man en slik idé, som ingen andre har gjort før, til å få nok følgere av industripartnere og investorer til å bli ekte industri?
- Generelt har vi vært gode på timing for digitalisering, men samarbeidet med uavhengige parter som Validé* og Norce*, samt industripartnerne og investorene våre har vært helt, helt uvurderlig, sier Lars Raunholt.
Validé bidrar i startfasen av slike reiser; fra idé til industri. Det er like unike, spennende og krevende, hver gang. Ofte gjelder det å ikke gi seg.
Helautomatisert drilling
Dette er historien om forretningsutvikler Martin Sigmundstad i Validé og gründer Lars Raunholt som med Per Olav Haughom og et lite team etablerte selskapet Seabed Rig i 2005 (senere Robotic Drilling Systems). Grunnideen var å lage subsea-roboter for å drille fra havbunnen, styrt fra enklere boreskip på overflaten. Supersmart på alle mulig vis, men interessen fra oljebransjen ble langt større da de blå robotene flyttet opp på boredekket og lærte seg å håndtere prosessene uten fare for liv og helse, og uten risiko- og vakttillegg.
I 2012 byttet selskapet navn til Robotic Drilling Systems, og selskapet er et lite stykke norsk industrieventyr. Etter 10 år og 400 millioner brukte utviklingskroner laget de verdens første robot som driller på helautomatiserte plattformer. Det viste seg å være et produkt som verdensmarkedet gjerne ville ha, særlig etter oljeprisnedgangen i 2016. 10 år etter selskapsoppstart, i 2016, solgte de sin aller første robot til det amerikanske drillingselskapet Nabors. 19. mars 2018 ble Robotic Drilling Systems solgt til dette selskapet som er verdens største, landbaserte drillingsselskap, som også driver offshore.
NORSK: Robotene utvikles i Sandnes, men selskapet er kjøpt av verdens største selskap på drilling, Nabors i USA, og roboten har nå fått navnet Canrig. (Foto: Hilde Garlid, Validé)
Gründere med evne å skape tillit
-Mottoet «Det er alltid for tidlig å gi seg» har dradd oss gjennom perioder hvor enten gründerne eller jeg er mer enn fristet til å trekke i bremsen og stanse den vanvittige turen ut i det ukjente. Det sier Martin Sigmundstad (72). Han er blant dem i Validé som har lengst erfaring med å dra slike kostbare og tidkrevende innovasjonsreiser fra den spede men sterke idé, til et salgbart industriprodukt.
-Første gang jeg hørte om Lars Raunholt og de andre gründerne var mens jeg ennå jobbet i Equinor*, og jeg var muligens med på å bestemme og støtte dem allerede den gang. Equinor* sin I&K (Industri og kommersialisering avdeling) hadde via Rogaland kunnskapspark noe kapital som fikk hjulene i gang i 2006, sier Sigmundstad.
I 2008 ble Sigmundstad medarbeider i Validé* (den gang Rogaland kunnskapspark), og eierposten til Validé* ga Sigmundstad plass i styret. Det ble starten på et fruktbart forhold der Sigmundstad fikk bruk for sitt store industripartnernettverk, sin sivilingeniørerfaring fra produktutvikling hos Frank Mohn AS og Equinor* og sine evner som motivator og tidvis sjelesørger. Lars Raunholt hadde en sterk og oppsiktsvekkende idé og en imponerende evne til å skape tillit blant investorer og partnere som årlig satte av titalls millioner kroner i budsjettene sine til «drømmen om helautomatisk drilling».
-Men hvordan visst du at Raunholt var en som kunne realisere prosjektet og som ville holde ut dette lange løpet?
-Det er en kombinasjon av gründerens verk og Validé sitt verk. Det viktigste vi kan bidra med er å se verdikjeden; hvor markedet er og bidra til realistiske tidsplaner og tillitsvekkende strategier. Og så handler det om å ha et godt forhold til gründeren. Vi er alltid på gründerens side. Vi må være nesten-kompiser, men ha en så åpen stil i vennskapet at jeg kan si hva jeg mener uten at det blir ubehagelig. Teknologiforståelse er helt nødvendig, og gjør jobben mye mer interessant, men rollen vår er forretningsutvikler. Teknologiutviklingen ligger hos gründerens team.
FORRETNINGSUTVIKLEREN: 10 år tok det, fra idé til industri. -En kombinasjon av gründerens verk, og Validé sitt verk, sier Martin Sigmundstad.
-Når i prosessen forstår du at en idé er gull og ikke gråstein? Er det om du tror på ideen eller ikke?
- 50 prosent er tro, faktisk. Den andre halvparten er teknologiforståelse, kjennskap til markedet og en solid porsjon menneskekunnskap. Gründeren, derimot, må tro på ideen nesten på religiøst vis. Det er ingen vits i å gå videre dersom målet er å få støtte fra Innovasjon Norge. Det holder ikke i lengden. Men troen min bråstopper dersom ideen bryter med naturlovene. Vi har hatt noen av dem også, sier Sigmundstad.
Mission impossible er mulig i Norge
Ideer dukker opp i møter med folk og tett kontakt og gode relasjoner med industriaktører. Validé leter både etter singelideen som kommer fra uventede kanter, men også spin-off ideer fra industrien selv.
-Jeg trekker alltid pusten ekstra dypt når jeg fornemmer en stor idé i en enmannsgründers hode. Det er i utgangspunktet «mission impossible». Da handler det om å gå steg for steg, og beholde entusiasmen. I Norge er det faktisk mulig å gjøre det nesten umulige med de ordningene som finnes for oppstartsbedrifter. Vi må gjerne være først i verden med noe for å være relevant, og min erfaring er at det bør være innen industri eller kompetansefelt hvor Norge er stor fra før og blir sett. Hvis du så evner å komme opp med den rette strategien for å nå målene, da har du faktisk en mulighet, sier Sigmundstad.
Sigmundstad er vant til at små miljø kan ha store ideer, og det handler svært ofte om å koble dem med de rette industripartnerne. Trikset er stayerevne og tillitsbygging, samt finansiering.
-Det er naivt å tro at 2 år i inkubatoren gjør noe fra eller til. Ting tar tid, og enda mer tid. Min metode er å se for meg den ferske ideen når den faktisk er ferdig, og så regne meg bakover. Først da får du et mer realistisk bilde av hvilket tidsforløp vi snakker om. Underveis vil det være mange ganger hvor det mest fornuftige er å kaste kortene. Da gjelder det å holde ut.
TEAM: Robotic Drilling Systems startet med et par mann og en idé. Da selskapet ble solgt til Nabors var de 26 ansatte i firma i Sandnes. (Foto: Hilde Garlid, Validé)
Solid gevinst til gode hjelpere
-Så hva var det som klaffet for Robotic Drilling Systems?
-Raunholt har en gründerhjerne, et godt teknisk team rundt seg og han selger tillit til alle dem han møter. Også til meg. Gründerteamet hans var viktig, Equinor* var viktig og fondet som gikk inn tidlig i prosessen, var viktige, sier Sigmundstad.
Det var Convexa, et Oslo-basert fond, som tidlig var med på reisen, men styret innså raskt at ideer, løsninger, modeller, systemer for subseaproduktet var et langt skudd som kom til å befinne seg på tegnebrettet i mange, mange år.
-Vi trengte cash. Vi måtte framskaffe ett element, ett produkt, som vi kunne gjøre ferdig og gjøre salgbart. Så vi laget roboter til overflatebruk. Vi hadde hele veien en businesscase som de fleste syntes var spennende nok, og da vi flyttet roboten opp på dekk fikk vi straks mer interesse både fra den ene og andre, sier Sigmundstad.
Havbunnen ble forlatt. Hovedretningen ble boresystem for top-site, for borerigger. På sikt helt automatiserte borerigger.
«Den ene og den andre» i denne sammenheng er store operatørselskap som Equinor* og Shell, og etterhvert ConocoPhillips. Ved salgstidspunktet var eierne Equinor Technology Invest*, Investinor og Westcon samt Odfjell Drilling Technology som i 2018 hadde en eierpost på 37 prosent. Alle gikk ut av prosjektet med en solid gevinst.
-Alle ideer har ikke sjanse til å bli markedsbedrifter. Vi må også være villig til å selge videre kvalifisert teknologi til internasjonale industripartnere, sier Sigmundstad.
Men RDS måtte bli industri. Norsk industri. I verkstedhallen på Kvål i Sandnes svinger de store, muskuløse, blå robotarmene seg, og har en imponerende utviklet «hjerne» til å gjøre en mengde operasjoner. De første partnerne på reisen har sagt farvel. Logoer på utstyr og firma har skiftet, men utviklingskompetansen eksisterer den dag i dag, i Sandnes.
- Fullautomatisering har vært vårt mantra hele tiden, og vi har hatt høye ambisjoner helt fra starten av. Det er fortsatt ideer i skuffen både når det gjelder automatisering og elektrifisering, som vi ønsker å realisere og som åpner nye markedet, sier Lars Raunholt.
TIDSLINJE
2005: Selskapet etablert som Seabed Rig*
2006: Første investering fra Equinor*,
Validé* og fondet Convexa, 2016: Salg til første kunde, 2017: Selskapet solgt til Nabors
26 ansatte ved salgstidspunktet.
*Navnebytter:
Seabed Rig - tidligere Robotic Drilling Systems
Equinor - tidligere Statoil
Equinor Technology Venture - tidligere Statoil Technology Invest
Validé - tidligere Rogaland kunnskapspark/Ipark og Prekubator TTO
NORCE - tidligere IRIS/Rogalandsforskning