Johann Mastin, forretningsutvikler i Validé, er blant de mange nye som får det sinnsykt travelt med å bremse ørkenen.
-Vi kjører ikke tankskip, vi kjører speedbåt. Vi har et enormt globalt problem å løse, og tidsfristen er i ferd med å renne ut. Vi er fortsatt en startup, så vi må starte fokusert med to strategier i to land. Vi må handle raskt og designe oss slik at vi kan vokse – fort, sier Ole Kristian Sivertsen, daglig leder i Desert Control.
Daglig tikker han av nyansettelser, for i 2022 skal start-upen bli en scale-up. Selskapet hentet inn 200 millioner kroner i fjor, er registrert på børs; Euronext Growth, og har blinket ut Emiratene og USA hvor løsningen deres skal rulles ut i stor skala og kommersielt.
Kappløp med ørkenen
Hvis det er ett selskap i verden som kjenner at det brenner akkurat nå, så må det være Desert Control.
Selskapet har brukt noen år på å utvikle og teste en løsning med nano-leire som beviselig hindrer ørken i å spre seg, og gjør ørkenen grønn igjen. Nå vet de hvordan de kan bremse den galopperende katastrofen, hvordan de kan reparere skadde og dødsdømte områder som taper jordsmonn minutt for minutt, og hvordan de kan bidra til å opprettholde matproduksjon på en klode som blir varmere og tørrere, og med mindre vann.
-Ørkenen sprer seg i en ufattelig fart. 2000 fotballbaner i timer. Hele Stavanger kommune ville vært borte på 3 timer! For 10 år siden var den dyrkbare toppjorda på kloden 1,5 meter dyp. Nå er den på 30 centimeter. Når toppjorda blir tynnere, får tørken overtaket. FN klimarapporter beregner at 12 millioner hektar jord blir til sand hvert år med de mange følgene det får for ytterligere temperaturøkning, tap av vann, matproduksjon og klimaflyktninger, sier Sivertsen.
Det krevende løftet selskapet står overfor akkurat nå er å lykkes med å gå fra pilotering og verifisering, til storskala produksjon av nano-leire og salg i Midtøsten (Emiratene) og Midtvesten (USA). Foreløpig har ørkenen et solid overtak i kappløpet.
TRAVELT: Desert Control er i dag et lite selskap, med en gigantisk visjon. Ole Kristian Sivertsen (bildet) er selskapet CEO, og signerer daglig nyansettelser. I november 2021 åpnet selskapet sitt «test&showroom» i den gamle brannstasjonen på Forus, Stavanger. (Foto: Hilde Garlid)
Forskning og innovasjon
-Jeg får frysninger når jeg hører omfanget av problemet, og hvilke løsninger selskapet har utviklet. Det blir fantastisk å bidra til å realisere denne visjonen. Jeg skal ha særlig fokus på innovasjon, teknologi- og produktutvikling, sier Johann Mastin.
Etter fire år som forretningsutvikler for forskningsbasert innovasjon i Validé, ble fristelsen for stor til å gi av sitt engasjement, erfaring, kunnskap og tid til et globalt hasteprosjekt.
INNOVASJON: Johann Mastin (t.h) skal jobbe med produktutvikling av Desert Control sin nano-leire. Den er i dag designet for å stanse sand, men kan også utvikles til nye jordtyper. (Foto: Hilde Garlid)
Mange forskere på Universitetet i Stavanger og Nofima har møtt Validé sin sympatiske franskmann. Han har kick-startet flere spennende forskningsprosjekt på vei mot patentering og kommersialisering. Nå tar han steget opp fra tidligste innovasjonsfase.
-Vår løsning kan videreutvikles til flere produkt og bruksområder. Leiren er i dag designet for å ha en solid stoppeffekt for ørkenspredning. En viktig oppgave er også å bevare den matjorda vi har. Hvordan kan vår leire bidra til å bevare ulike type jordsmonn, planter, gjødsel, jordstrukturer, holde på de rette næringsstoffene, optimalisere jordtilskudd osv. Nye oppskrifter fra oss kan designes til flere type oppgaver med samme mission. Vi kan angripe problemene med tap av vann og jordsmonn fra flere kanter, sier Sivertsen.
Produktutvikling og innovasjon blir Mastin sin nye hverdag. Med sin doktorgrad i materialvitenskap, hans bakgrunn som forsker ved Insitutt for energiteknologi (IFE), miljørådgiver, FoU-leder fra et selskap som utvikler nanoteknologi og som forretningsutvikler i TTO, så kler han det nye forsknings- og innovasjonsteamet i Desert Control meget godt.
-Tverrfagligheten mellom materiale og prosess, landbruksteknologi, sensorikk og digitalisering – alt dette er spennende å være med å utvikle, sier Mastin.
LES MER: Dyrker mat i ørkenen med halvvert vannforbruk.
(Artikkel, Teknisk Ukeblad, 30.april 2022)