Bråstoppen i næringslivet føles som å dundre inn i veggen i 100 km/t. Alle de planene du hadde med kundebesøk, salgsmøter, messer, investormøter, nettverksgrupper, ansettelser – alt strykes i kalenderen, og alt stopper opp. Bortsett fra strømmen av regninger. De fortsetter å komme, og forpliktelsene tar ikke slutt. Hva gjør du nå?
1. Planlegg turen og meld fra hvor du går.
Akkurat nå er det lettest å få øye på alle hindringene, men finnes det alternative ruter til målet? Det første du må gjøre er å rigge deg til med hjemmekontor slik at du kan kjøre planlagte og nye møter via Teams, Skype, Zoom, Google Hangout – hva du enn foretrekker. Lær deg funksjonen «del skjerm/share screen» slik at du kan vise presentasjonene dine i online møter. Hold hjulene i gang. Det gjør kundene dine også, akkurat nå, og konkurrentene dine.
Fjellvettregel nr 1 ber deg om å «Planlegge turen etter din gruppes evner, og skaff deg god informasjon om forholdene». Det er et godt råd for startups som nå må omstille seg. Heldigvis er du en startup med liten organisasjon, så nye planer kan gjennomføres relativt raskt. Gjør seriøse undersøkelser på hvordan forretningslandskapet nå ser ut rundt deg og rundt kundene dine. Hvilken ny informasjon trenger du for å kunne fortsette? Du kan skaffe deg ny og nødvendig informasjon til din forretningsplan, prosjekt eller strategi fra kilder som SSB, Purehelp osv. Har du ikke vært grundig med dette forarbeidet før, har du tid nå. Bruk tiden nå til softfunding søknader. Validé har kompetanse til å guide deg.
NB: Hjemmekontor øker faren for cyber-attack og spam. Oppgrader hjemmenettet ditt slik at ikke dine forretningshemmeligheter blir hacket. Ser det ut som spam, så er det spam
2. Lytt til erfarne fjellfolk. Skaff deg en sparringspartner som kan hjelpe deg å oppdage alternative ruter og som kan se kartet fra nye vinkler. Når tankene dine bare fokuserer på begrensningene, så kan det være til god nytte å snakke med noen som ser muligheter. Forretningsutviklerne i Validé eller Skape eller andre mentorer har mange års trening i omstilling. Ingen av oss har erfaring med det som skjer akkurat nå, men vi vil gjøre vårt beste for å hjelpe deg.
Kontakt en av oss i Validé
Kontakt Skape: Skape går digitalt
Kontakt Innovasjon Norges: vekst og gründersenter
VRI-kompetanse: Hva er VRI-Rogaland?
Skattefunn: Hva er skatteFUNN?
3. Ta hensyn til vær- og skredvarsel. Følg rådene fra myndighetene om å holde deg hjemme for å forhindre spredning av smitte. Bruk tiden til å sette deg inn i rådene som Innovasjon Norge, skattemyndigheter, banker og NAV har å gi. Oppstartselskaper, spesielt de ferskeste, er jo nettopp karakterisert av fleksibilitet. Organisasjonen er liten, og de fleste har ikke store lønnsutgifter.
Sticos: Korona - Dette er de nye økonomiske krisetiltakene
NAV: Selvstendig næringsdrivende – hva gjelder i min situasjon?
RegnskapNorge: Regjeringens krisepakke for å bøte på økonomiske konsekvenser av korona (13.03. 2020)
Innovasjon Norge: Støtter næringslivet i en vanskelig periode (13.03. 2020)
Shifter.no: En guide gjennom krisepakkejungelen. (16.03.2020)
4. Vær forberedt på uvær og kulde, selv på korte turer.
Vær forberedt på at korona-situasjonen kan utvikle seg til det verre, eller til det bedre. Tenk igjennom i dag hva du kan gjøre med businessen din, om du selv blir syk? Eller er du i posisjon til å gi gass når dette er over? Du må forberede ditt selskap på begge deler. Hold deg i bevegelse ved å ha dialog med kunder og partnere.
5. Ta med nødvendig utstyr for å kunne hjelpe deg selv og andre.
Nå kommer alle nettverksmøtene du har deltatt på før korona-krisen til hjelp. Ta kontakt med andre i lignende situasjon, og se om dere kan hjelpe hverandre. Noen har utstyr, noen har nettverk, noen har gode ideer, noen har løsninger og andre har 1000 spørsmål du ikke selv har tenkt på. Vi oppfordrer til å lage grupper i sosiale medier, utveksle informasjon og chatte med hverandre. Det finnes 1000vis av enkeltpersonsforetak der ute som nå kan trenger din hjelp. Men vær kritisk til hva du deler av informasjon! Sjekk kildene, og vær saklig i diskusjonene.
6. Ta trygge veivalg. Gjenkjenn skredfarlig terreng.
Bevisste veivalg er det viktigste for å unngå økonomisk skred. Det er ikke alt du selv rår over, men det er jammen mye du kan gjøre også for å trygge ditt selskap.
Nå kan du hente fram alle de nettadressene som du har spart på for å lese en regnfull dag. Oppdater deg på bransjen din. Lær det nye digitale verktøy, bruk tid på design og innhold på nettsiden din slik at kundene finner deg. Lær deg inbound marketing – som gjør at kundene raskere finner deg og din «butikk» på nettet. Det er hit handelen flytter seg nå.
7. Bruk kart og kompass. Vit alltid hvor du er.
Korona-situasjonen bevisstgjør oss på hva vi bruker tid og penger på. Kanskje vi alle i framtiden ser litt mer klart hva som er våre egentlige behov? Dette kan være den rette tiden til å gjøre digitale markedsundersøkelser
for produktet ditt. Det finnes lassevis med tilbydere av slike undersøkelser. Kanskje du vil få noen svar som dreier løsningen din i en ny og mer bærekraftig retning? Kanskje du blir enda mer overbevist om at verden trenger akkurat det du har å tilby? Nå kan du skaffe deg ny innsikt.
8. Vend i tide, det er ingen skam å snu.
Dette er tiden for kreativitet og eksperimentering. Gründere har ofte ikke bare én idé, de har mange, og gjerne innen ulike bransjer. Dersom ditt produkt ikke er salgbart akkurat nå, kan du kanskje bruke kreativiteten din til noe annet? Krisetider gir ofte løft for innovasjoner, setter fart i nye løsninger, ideer, tjenester og produkter. Bobler det allerede? Vi hører gjerne på deg. Registrer din idé og kontaktinformasjon her: Validé kontaktskjema eller møte oss, digitalt, for en presentasjon, pitch, av ideen din.
#CONNECTINGTHUESDAY: