Natalia I. Kucirkova er professor i barnehagepedagogikk og tidlig utvikling ved Læringsmiljøsenteret ved Universitetet i Stavanger. Juryen legger særlig vekt på at Kucirkova sin forskning og publisering er resultat av omfattende innsats for å flytte den internasjonale forskningsfronten på flere sentrale forskningsområder innen pedagogisk teknologi, barns lesing av digitale bøker og bruk av apper. Juryen poengterer også at hennes forskning er innovativ, og at hun utforsker og tar i bruk nye teknologiske muligheter for digitale bøker, for eksempel gjennom luktesansen.
Aktiv og synlig forsker
Natalia I. Kucirkova er en av Norges mest publiserende forskere i perioden 2019-2022. I tillegg er hun en sterk formidler til praksisfeltet, og har blant annet publisert i internasjonale medier som Washington Post, The Guardian og BBC.
Hun bruker også sosiale medier aktivt, skriver og deler blogginnlegg og lager videooppsummeringer om forskningen.
Forskningen og forskeren vekker oppsikt. Hun er blant annet kåret til en av verdens 100 beste «EdTech Thought Leader» av EdTech Digest, og 8. mars i år, på den internasjonale kvinnedagen, ble hun kåret til en av de 50 fremste tech-kvinnene i norsk næringsliv.
Lyses forskningspris ble delt ut på av Jens Arne Steinsbø, konserndirektør for strategi og teknologi i Lyse, under universitetets årsfest 27. oktober 2023. Prisen består av 75.000 kroner og et diplom.
Kucirkova sier dette om prisen:
– Det er en anerkjennelse av hardt arbeid gjennom mange år. Som med all forskning er mitt arbeid ikke bare et resultat av min innsats, men også av samarbeidet med mange andre som inspirerer meg. Prisen betyr mye for meg personlig og for mine samarbeidspartnere, både her ved UiS og internasjonalt.
TAKKETALE: Natalia Ingebretsen Kucirkova, professor ved Læringsmiljøsenteret ved UiS; er en særdeles synlig forsker innen feltet barnehagepedagogikk og bruk av digitale læringsmidler. Hun får Lyses forskningpris. (Alle foto: Sondre Vestheim)
Validé og Kucirkova
Innovasjonsselskapet Validé har bistått Kucirkova i etableringen av Wikit AS, som en spinn-off fra Universitetet i Stavanger. Slik gjøres forskningen tilgjengelig for ulike markeder.
Hva betyr prisen for din videre forskning?
-Gjennom forskningen min prøver jeg å finne ut hvordan kan vi utforme teknologi slik at den støtter barns læring, fremmer gode samtaler og styrker relasjonene barna har til hverandre - og til seg selv? Det krever et bredt internasjonalt samarbeid med forskere fra ulike fagfelt, og jeg ser frem til å fortsette med dette arbeidet. Jeg ønsker også å styrke samarbeidet mellom akademia og industrien på EdTech-området og arbeidet vi gjøre i WiKIT-nettverket, sier Natalia.
Hvorfor er forskningsfunnene dine viktige?
-Mange har meninger om skjermbruk fordi det berører oss alle; vi bruker alle skjermer og ser ulike fordeler og ulemper med det. Når det kommer til barns bruk av skjermer, er det mange faktorer som bør vurderes. Derfor er det viktig å samarbeide med flere eksperter på feltet for å få en helhetlig forståelse. Jeg ønsker å bringe nyanser og balanse til den ofte polariserte debatten om barns skjermbruk ved å presentere detaljerte resultater om hva som faktisk virker – hva som er bra for barns læring, sier hun.
Fremme fremragende forskning
Lyses forskningspris skal stimulere til fremragende forskning og til at det utvikles strategiske forskningsområder og gode fagmiljø i Stavanger-regionen. Prisen er en ærespris til ansatte ved UiS og NORCE Stavanger som i løpet av de siste årene, og særlig i kalenderåret 2022, har utmerket seg med fremragende vitenskapelig arbeid på nasjonalt og internasjonalt nivå.
Juryen har bestått av:
- Merete Vadla Madland, prorektor for forskning, Universitetet i Stavanger
- Jens Arne Steinsbø, konserndirektør for strategi og teknologi, Lyse AS
- Gunhild Odden, prorektor for forskning ved VID vitenskapelige høyskole
- Fiona Provan, forskningsleder i NORCE
- Kathinka Dehli Kurz, seksjonsoverlege, Stavanger universitetssjukehus
- Joakim R. Ramsland, leder for Studentorganisasjonen ved UiS
- Kjersti Melberg, forskningsdirektør ved UiS, har vært sekretær for juryen