Året er 2016. En ny president i USA gjør begrepet «fake news» til sin merkevare og media til sin fiende. I England og Europa får folk kjenne på farten, kraften og konsekvensene av at det bevisst spres feilinformasjon i Brexit-kampanjen. Tech-selskapenes algoritmer, som styrer klodens sosiale medier, viser seg å være kraftige motorer for å spre desinformasjon, usannheter og villedende påstander.
Samtidig jobber medias ordinære metoder for faktasjekk altfor tregt. Usannheter og påstander sprer seg 100 ganger raskere i feeden til folk, enn sjekket informasjon fra journalister.
I 2016 forsker Vinay Setty på nevrale nettverksmodeller som kan finne, fange opp og sjekke påstander. UiS-professorens forskningsprototype og eksperiment ga lovende resultat, og før Vinay publiserte sin forskningsartikkel, bistod Validé TTO ham med å sende inn et amerikansk patent.
Forskning og business
Factiverse har siden selskapsetableringen i 2019 utviklet en rekke faktasjekkverktøy, særlig nye verktøy for journalister, i samarbeid med nasjonale og internasjonale medieorganisasjoner. De har mottatt en rekke priser for sitt banebrytende, innovative arbeid. Etterhvert som AI entrer mange bransjer, aktualiseres Factiverse sitt samfunnsbidrag.
Parallellt med at det utvikles nye produkt og nye markeder, pågår forskningsarbeidet.
Ikke et prompt-selskap
Factiverse-teknologien er patentert og utviklet ved Universitetet i Stavanger og TU Delft. Kjernefokus er på treningsdata av høy kvalitet, forklaring og åpenhet.
Minimer hallusinasjoner
Factiverse oppdager innholdsrisiko og setter fart på faktasjekken. Factiverse kan integreres i dataverktøy som ChatGPT, og oppdager kontroversielle setninger på over 100 språk, oppdager villedende påstander og flagger potensielle hallusinasjoner i LLM-operasjonene.
Finn troverdige resultater raskere
Factiverse søker alltid etter troverdige referanser i sanntid (Google, Bing, Wikidata, You.com, Semantic Scholar og FactiSearch: verdens største database for faktasjekk). Factiverse sin API kobles enkelt til dine pålitelige datakilde.
Factiverse hjelper selskaper med å redusere risiko ved å identifisere feilinformasjon, desinformasjon og hallusinasjoner. Bedrifter kan strømlinjeforme sin egen AI-bruk, og samtidig unngå kostbare feil ved å integrere Factiverse. Slik kan de få resultater som er til å stole på.
Priser
Factiverse har vunnet priser og utmerkelser siden oppstart. I 2020 mottok Vinay Setty SR-bank sin Innovasjonspris. De er kåret til «Beste AI-startup» av Nora.Ai, «Winner Digital Trust» av Challenge KI Park, Germany og «Winner Media Accelerator» av Media Futures EU.
Gründer er forsker Vinay Setty og den kjente teknologijournalisten Maria Amelie, som også er daglig leder i selskapet.
Startup-investorer
Murshid M. Ali var en av de første investorene i Factiverse, sammen med Validé AS og Validé Invest II. Han er gründer av selskapet Huddlestock, som i 2014 etablerte fin-tech selskapet Huddlestock med bistand fra Validé TTO. I november 2020 gikk Huddlestock på børs.
LES MER i Shifter: Factiverse sjekker påstandene til Trump og Biden på direkten (2024)