Digitalisering | Aktiv
Wikit senter logo
Wikit
Wikit AS er et forskningsbasert selskap, og et internasjonalt senter, som leverer konsulenttjenester i form av kurs og rådgivning til barnehage- og skoleeiere, samt til produsenter og utgivere av digitale læremidler.
https://www.foreduimpact.org/
Vårt bidrag

• Validé TTO
• Styremedlem: Kari Birgitte Melvær Wiig
• Validé ITSA Start
• Investering fra Validé AS

Mer om Wikit Services

Korona-pandemien satte fart i bruk av digitale hjelpemidler i skole og barnehage, både i Norge og internasjonalt. Men kvaliteten på de digitale læremidlene er ofte svært lav. Tidvis kan noen av disse ha direkte negativ læringsverdi for barn. Hvordan kan forskning bidra til å heve kvaliteten på digital læring?
 

Selskap og forskningsnettverk
Wikit Services AS er et forskningsbasert selskap som spinner ut av Læringsmiljøsenteret på Universitetet i Stavanger (UiS), med professor Natalia Kucirkova som gründer. På sikt jobber selskapet for å etablere en nasjonal og internasjonal sertifiseringstandard av digitalt læringsverktøy som skal brukes av barn.

Selskapet har ekspandert til et internasjonalt senter, Wikit - International Centre for EdTech Impact AS,  for edtech-påvirkning, med visjonen om at all edtech til bruk i skole og barnehage skal være kunnskapsbasert. Det er et nettverk av 950+ EdTech-forskere fra 28 land. Det løfter det akademiske og industrielle samarbeidet slik at den beste og nyeste vitenskap brukes for å utvikle innovative teknologier for læring.
 

Kvalitet som en tjeneste
Selskapet som Natalia Ingebretsen Kucirkova og investoren Trond F. Ingebretsen har etablert, leverer kurs og rådgivningstjenester til utviklere og til beslutningstakere for innkjøp.

I Wikit kan man bestille uavhengige forskningstjenester. Her får man tilgang til en internasjonal forskningsgruppe med ekspertise på ulike fagområder. Enten om man ønsker engangsrådgivning innen tema som personvern, eller et abonnement med regelmessige innspill for å integrere forskning i alle faser av innkjøp og bruk.

-I Wikit kombinerer vi verdensledende forskning med norsk innovasjon, sier Kucirkova.

Sertifiseringsordning for barns apper
Per i dag finnes det ikke noe offisielt verktøy for å få vurdert læringskvalitet av digitale produkter, og Norge mangler felles kvalitetskriterium for innkjøp av digitale læremidler.

Kucirkova  samarbeider med en rekke internasjonale forskere som alle jobber for å få en vitenskapelig tilnærming for å utvikle gode, digitale bøker og apper for barn.

- En sertifiseringsordning bør være en kollektiv innsats fra forskere, lærere, edtech-industrien og myndigheter. Vi er ikke der i dag, men vi ønsker å bidra til prosessen. Dagens situasjon er ikke bra for verken barn eller lærere, og ikke for leverandørene, heller. Uten en felles, objektiv evaluering av hva som er «høy kvalitet» i en digital ressurs, blir markedet og barnas læring fragmentert, sier Kucirkova.

Professor Natalia Kucirkova ble i 2023 kåret til «50 fremste tech-kvinnene i norsk næringsliv» av Oda-nettverket og Abelia. Hun har mottatt Lyses forskningspris 2023. 
Hun er den mest-publiserende UiS-ansatte i 2023, og hun har mottatt hele seks internasjonale priser for sitt forskningsarbeid: 

• Global Young Academy Member (2022)
• The Fridtjof Nansen Prize for Outstanding Research by Younger Researchers (2022)
• Outstanding Research Paper of the Year (2022)
• Jacobs Foundation Research Fellow (2021)
• Winner of the UKLA Academic Book Award (2021)
• Winner of the Emerald Impact Global Award (2019)